Kunst in de wijk
Hier is alles te vinden over wat er aan kunst in de wijk is.
- Gegevens
-
Categorie: Kunst in de wijk

De 'Madonna van de Nevelen'- Kunstenaar Luk van Soom
De ‘Madonna van de Nevelen’ is een figuur die ontstaan lijkt te zijn uit wolken en flarden mist. De ‘mist’ omhult en versluiert, maar in de nevel zijn de borsten, billen en benen van ‘Onze-Lieve-Vrouw’ duidelijk herkenbaar. Haar armen houdt ze over elkaar geslagen voor haar lichaam, als om het - niet aanwezige - kind te wiegen.
Het ‘Witte Wief’, zo werd het beeld al direct na plaatsing door buurtbewoners genoemd - een associatie die ook opgeroepen wordt door de locatie van de Madonna aan het Reitdiep, een plek waar ’s ochtends in alle vroegte de mistbanken laag hangen en de sfeer mysterieus is.
Bij zijn afscheid als directeur van woningcorporatie In, wilde Louwris Kroon liever een cadeau geven dan krijgen. Hij riep alle huurders op een woonwens in te sturen. Uit 55 inzendingen werd het idee van Wim Grijze bekroond: hij wilde graag een kunstwerk voor zijn buurt Paddepoel-Zuid. In samenwerking met het CBK en prijswinnaar Grijze werd uit een voorselectie de bronzen ‘Madonna van de Nevelen’ van de kunstenaar Luk van Soom gekozen. De ‘Madonna’ is een gegoten kopie van een beeld dat in België bij een privékliniek staat.
- Gegevens
-
Categorie: Kunst in de wijk

Groeisymbool - Jacob van der Meij
Jacob van der Meij is geboren in 1923 in Amsterdam en overleden in 1999. Het kunstwerk Groeisymbool is in 1973 geplaatst. Deze fontein is van aluminumbeton en heeft een hoogte van ongeveer 7 meter.
- Gegevens
-
Categorie: Kunst in de wijk

Huisje Boompje Beestje bankjes - Ivonne Moorlag en Gea Koopman
De bankjes zijn het resultaat van het kunstproject ‘Huisje Boompje Beestje’ van de beeldende kunstenaars Ivonne Moorlag en Gea Koopman. Zij hebben de banken samen kinderen van groep 7 en 8 van de Bisschop Bekkersschool en wijkbewoners gemaakt. Nadat wethouder Jaap Dijkstra op 8 mei de ‘startslag’ had gegeven, zijn heel veel kleurige tegels tot duizenden stukjes mozaïek geslagen. En daarmee zijn, als pilot van het project ‘De wijk als werkplaats’, twee stenen banken helemaal ‘aangekleed’.
Gea en Ivonne dienden hun plan voor een project met mozaïekbanken in als project voor en door de wijk. De wijk, en dan vooral het schoolplein van de school, werd echt een werkplaats. Jong en oud werkte aan de banken, iedereen mocht meedoen. En bewoners van Bernlef kwamen regelmatig even langs om te kijken of de werkzaamheden al vorderden. Eind mei werden de banken naar hun plaats getild en vond de feestelijke ingebruikneming plaats. Een mooie bijdrage aan kunst en cultuur in onze wijk, waarvan al veel gebruik wordt gemaakt. Want zodra de zon schijnt, zijn de banken in gebruik, door jong evengoed als door oud. ‘Huisje Boompje Beestje’ is in Paddepoel ‘Huisje Boompje Bankjes’ geworden.
- Gegevens
-
Categorie: Kunst in de wijk

De onthulling, op 21 april 2011, van het monument ter markering van de vindplaats van het Meisje van Yde, komt op deze wijkwebsite ter sprake omdat de maker van het kunstwerk, Derk den Boer, in De Paddepoel woont en werkt. Het kunstwerk dat in het landschap is gerealiseerd, draagt de titel Gebroken Cirkel, en die is, centraal in de kruin van de boom, in het ruim bemeten oppervlak, te herkennen.
Lees meer...
- Gegevens
-
Categorie: Kunst in de wijk
Gea Koopman is verbonden aan de kunstenaarsgroep binnen Paddepoel. De bekende bankjes ‘Huisje Boompje Beestje’ naast Bernlef zijn mede door haar ontworpen. Gea was nauw betrokken bij het project Allerzielen. Zij is in staat om de ideeën van een project om te zetten in bijzondere kunstvormen. Een naam om niet te vergeten. Haar eigentijdse kunst combineert zij met fotografie.
"Gek op Kunst, dat ben ik, en deze passie deel ik graag met kinderen! "
Lees meer...
- Gegevens
-
Categorie: Kunst in de wijk
Derk den Boer is beeldhouwer en maakt deel uit van de Commissie Kunst en Cultuur van de Wijkraad Paddepoel.
Derk den Boer’s werk is een visie en vormgeving tussen architectuur en kunst. Derk is voltijds beeldhouwer. In het voorjaar van 1999 maakte hij een ommekeer in zijn werk en volgde zijn passie; beeldhouwen. Bouwde zijn eigen atelier en werkte intensief aan diverse thema’s van verschillende materialen. Er is een hoofdstroom overgebleven van een drietal thema’s en een specifiek geliefd materiaal.
Lees meer...
- Gegevens
-
Categorie: Kunst in de wijk

Lucius (1952) woont sinds 1974 in Groningen. Hij studeerde psychologie en Nederlands aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij deed vrijwilligerswerk en reisde o.a. in Afrika en maakte een wereldreis. Het kunstenaarschap trok hem vanaf heel jong. Hij vond zijn eigen uitdrukkingsvorm pas in 1995 en kon toen definitief kiezen voor de schilderkunst. Lucius is autodidact, iemand die door zelfstudie zijn kennis heeft verkregen dus.
Een fotoimpressie: klik hier
Lees meer...
- Gegevens
-
Categorie: Kunst in de wijk

Joop Luining, tekenaar en schilder.
Tekenen is, voorzover hij zich kan herinneren altijd aanwezig geweest en die kant zou het later ook op gaan, dacht hij. Clichétekenaar, lithograaf of iets dergelijks. Het liep anders. Het werd een mode beroep n.l. dameskapper. Luining dameskapper aan de Bedumerweg. Ik herinner me dit nog. Vormgeven met allerlei haarsoorten was ook creatief. Hij nam deel aan kapwedstrijden op nationaal en internationaal niveau en er werden vele prijzen behaald. De keuze was gemaakt, een eigen bedrijf samen met zijn vrouw.
Eigen fotoimpressie: klik hier
Lees meer...
- Gegevens
-
Categorie: Kunst in de wijk
Salustiano is afkomstig van het eiland Curaçao en begon in 1975 te werken met klei. In 1977 kwam hij met een beurs naar Nederland om lessen in glazuren te volgen. Terug op Curaçao ging hij vanaf 1978 vrije vormen maken. Sinds 1986 woont en werkt Salustiano in Nederland.
De kunstenaar wordt geïnspireerd door de multiculturele samenleving.
Foto-impressie: klik hier
Lees meer...