Historie prov. Groningen - Menkemaborg

nederland-groningen-uithuizen-menkemaborgnederland-groningen-plattegrond_borgenDe Menkemaborg in Uithuizen is een van de weinige overgebleven Groninger borgen. Geruime tijd is de borg deel van het Groninger Museum.

Geschiedenis
De oorsprong van de huidige borg ligt aan het eind van de veertiende, begin van de vijftiende eeuw.  Aangenomen wordt dat voor de borg op dezelfde plaats al een steenhuis heeft gestaan. In een gevelsteen uit 1614 staat namelijk "Anno 1400 is Menckemahuis vernelt. Anno 1614 dorch Gods gnade gereparert." Rond dezelfde tijd (1400) werden meer borgen vernield, wat erop wijst dat deze bewering waarschijnlijk juist is. De eerste Menkema die wordt genoemd is redger (rechter) Eppo Menkema in 1376. De enige andere Menkema's die worden genoemd zijn Rypke Mennekumma (1465) en Eylart Menckema (1489).

(Een foto-impressie: klik hier)

Lees meer...

Historie Groningen Stad - Het Scholtenhuis

scholtenhuisGisteravond tijdens de Nationale Dodenherdenking werd door de NOS geschakeld naar Groningen waar de geschiedenis van Het Scholtenhuis werd toegelicht. Over de geschiedenis van Het Scholtenhuis is een speciale website ontwikkeld. Klik hier als u geinteresseerd bent in een belangrijk stuk geschiedenis van Groningen tijdens de bezetting 1940 - 1945.

HISTORIE - 1945 DUITSE TROEPEN GEVEN ZICH OVER

Op 16 april 1945 gaven de Duitse troepen in Groningen zich over aan de Canadese bevrijders. Op een aantal plekken kwamen we vandaag de Canadese vlag tegen. De binnenstad van Groningen was zwaar gehavend door de gevechten. De bevrijding kostte aan honderdenzes burgers het leven.

RELIGIE - PAASGESCHIEDENIS

pasen_01

Geverfde  eieren, gevulde paaseitjes en eierkaarsjes. Matses besmeerd met suiker en met boter in de vorm van een lammetje. Een paashaas van chocolade. We zijn op ons paasbest gekleed. En de kale tak van een krulhazelaar hebben we versierd met allemaal kleine dingetjes. Met Pasen vieren we feest. Niet één feest, maar wel drie feesten tegelijk. Paasfeest is een lentefeest, een bevrijdingsfeest en een overwinningsfeest. Maar ze hebben allerdrie veel met elkaar te maken.

Nieuw leven

Lees meer...

PIJP SUIKERFABRIEK HISTORIE

suikerfabriek_00suikerfabriek_01suikerfabriek_02
Vanmorgen 20 maart 2011 om 08:15 zou het gebeuren. Het hoogste punt van Groningen 107 meter werd opgeblazen. Het gebruikelijke ritueel 10, 9 , 8 enz maar helaas de techniek liet het afweten. Na een inspectie van ongeveer 20 minuten, ja wel, de sirene begon te loeien en met het aftellen behoort dit beeld van Groningen tot het verleden. Een geweldige knal en ja hoor geleidelijk tegen de vlakte wat een hoop stof deed oplaaien. De weersomstandigheden waren voortreffelijk. De weerspiegeling in het water maakt dat foto's echt tot hun recht komen.  7,8 kilogram springstof zorgde er voor dat de schoorsteen gecontroleerd naar beneden ging

Wijkwebsite Paddepoel Groningen

Voor en door bewoners

politiespreekuur

 ******************************

Overzicht verkeershinder

******************************

 CO-CREATIE IN PADDEPOEL 

        LOGO COCREATIE JPG

 

Denk en werk actief mee aan hoe uw wijk Paddepoel eruit gaat zien!!

 U heeft vast al gelezen of gehoord dat er begonnen is met een uniek proces van werken aan de toekomst van de wijk. Bewoners en organisaties doen dit samen. Dit noemen we ook wel co-creatie.

 

Bepaal mee hoe een plezierig, leefbaar en mooi Paddepoel eruit ziet. Er is enig voorwerk gedaan, maar …. We hebben uw inzet nodig om verder te kunnen. We willen hierin samen met u op reis.

 

Wat kunt u doen?

  • We hebben u nodig voor het meedenken,
  • Uw wensen mee te nemen,
  • Te horen wat u fijn vindt aan de wijk zodat we dat kunnen behouden…
  • Mee te doen in de werkgroepen
Grijp deze kans en ...
Laat Paddepoel groeien en bloeien.

Meld u aan via het e-mail adres van de wijkraad secretariaat@wijkraadpaddepoel.nl of via het secretariaat van de wijkraad 050-5799927

Deel deze pagina

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn