Op woensdag in het gebouw van de Buurt- en Speeltuinvereniging in de Watermanstraat van 17.00 - 18.00 uur

 Wie verzorgen het spreekuur?

Een aantal rechtenstudenten van de Universiteit Groningen. Elk spreekuur wordt verzorgd door een tweetal en soms door drie studenten. Ze hebben minimaal drie jaar studie achter de rug.

De groep die het spreekuur verzorgt, bestaat uit zestien studenten, waarvan er dus elk spreekuur twee 'dienst' doen.

Elke twee weken vergadert de groep van zestien; de ervaringen worden dan uitgewisseld en de op het spreekuur behandelde gevallen komen aan de orde zonder uiteraard namen van de bezoekers te noemen. Men praat over de gegeven antwoorden aan de bezoekers en of de gegeven adviezen dan wel oplossingen wel goed zijn.

Hieronder een paar voorbeelden van zaken die op het spreekuur aan bod kunnen komen. 

Colportagewet

Stel, u gaat een georganiseerd dagje naar Amsterdam met de bus. Tijdens deze rit wordt u heel voordelig prachtige tupperware aangeboden. U bent overtuigd door het verkooppraatje en besluit dit te kopen. Eenmaal thuis gekomen, bedenkt u, dat u de tupperware-spullen helemaal niet nodig heeft en u wilt van de koopovereenkomst af. Is dit mogelijk?

In principe is dit mogelijk zonder opgaaf van redenen, op grond van de zogeheten ‘Colportagewet’. Het moet een besteding betreffen van minimaal _ 34, ‑ en bovendien moet u binnen acht dagen handelen.

Is dit u overkomen dan helpen de medewerkers van het Juridisch Spreekuur u graag bij het ontbinden van de koopovereenkomst. Ook helpen zij u graag met andere juridische kwesties. U bent dan van harte welkom op het spreekuur. Twee van hun enthousiaste medewerkers zullen u graag van gratis juridisch advies voorzien.

Woonruimte

Stel, u huurt een boven etage van een huis. Sinds kort wordt uw woongenot verstoord doordat uw onderbuurman, die tevens de huisbaas is, luidruchtig bezig is de gevel op te knappen. De huisbaas heeft deze opknapbeurt verder niet aangekondigd en omdat hij de verbouwing zo snel mogelijk achter de rug wil hebben, klust hij tot diep in de nacht door. Kunt u uw huisbaas hierop aanspreken?

Jawel, dat kan. De verhuurder is verplicht om vooraf een renovatie schriftelijk mede te delen aan zijn huurders. Verder kan geluidsoverlast op bepaalde tijden, zoals 's nachts, strafbaar zijn.

 

Schenking aan kinderen

Kan ik beter nu aan mijn kinderen schenken of laten erven na mijn dood?

De wet geeft u de mogelijkheid om uw vermogen door schenking geleidelijk over te laten gaan op degenen die u wilt bevoordelen. Schenken voor uw overlijden kan voor u een besparing betekenen op uw inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen en voor uw erfgenamen een besparing op hun successierecht.

U kunt per jaar 4342 euro schenken aan uw kinderen zonder daarover belasting te hoeven betalen. Ook is er een mogelijkheid tot een eenmalige schenking van 21700 euro belastingvrij tussen het 18e en 35e levensjaar. Hieraan zijn wel bepaalde voorwaarden verbonden.

Bedenk hierbij wel dat uw geld rechtstreeks in handen komt van uw kind, waarbij u geen enkele zeggenschap meer heeft over het geschonkene. Om dit te voorkomen zijn er uiteraard regelingen te treffen, bijvoorbeeld het aanstellen van een bewindvoerder of de mogelijkheid creëren om de schenking te herroepen. Een notaris kan u helpen en voorlichten over uw mogelijkheden.

Wanneer uw kinderen erven na uw dood zullen zij maximaal 8680 euro van u kunnen ontvangen zonder hierover belasting te betalen. (voor kinderen jonger dan 23 gelden andere bedragen) Alles wat zij boven dit bedrag erven zal met successierechten belast zijn. Kinderen vallen onder het tarief van de 1e graad, wat tevens ook het laagste tarief is. Minimaal 5% tot maximaal 27%.

Wat u ook kiest, het is altijd raadzaam deze zaken te regelen met een notaris of belastingadviseur.

Voor meer informatie over Het Juridisch Spreekuur kunt u de website raadplegen: www.juridischspreekuur.nl

Het spreekuur is woensdags van 17:00 tot 18:00 uur op de locatie Paddepoel, Buurt- Speeltuingebouw Paddepoel, Watermanstraat 140.

 

Wijkwebsite Paddepoel Groningen

Voor en door bewoners

Overzicht verkeershinder

******************************

 CO-CREATIE IN PADDEPOEL 

        LOGO COCREATIE JPG

 

Denk en werk actief mee aan hoe uw wijk Paddepoel eruit gaat zien!!

 U heeft vast al gelezen of gehoord dat er begonnen is met een uniek proces van werken aan de toekomst van de wijk. Bewoners en organisaties doen dit samen. Dit noemen we ook wel co-creatie.

 

Bepaal mee hoe een plezierig, leefbaar en mooi Paddepoel eruit ziet. Er is enig voorwerk gedaan, maar …. We hebben uw inzet nodig om verder te kunnen. We willen hierin samen met u op reis.

 

Wat kunt u doen?

  • We hebben u nodig voor het meedenken,
  • Uw wensen mee te nemen,
  • Te horen wat u fijn vindt aan de wijk zodat we dat kunnen behouden…
  • Mee te doen in de werkgroepen
Grijp deze kans en ...
Laat Paddepoel groeien en bloeien.

Meld u aan via het e-mail adres van de wijkraad secretariaat@wijkraadpaddepoel.nl of via het secretariaat van de wijkraad 050-5799927

Deel deze pagina

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn