Paddepoel nieuws

light_challengewethouder_jannie_visscher_-_gemeente_groningenDe aftrap Light Challenge, een innovatie ontwerp prijs voor een nieuw verlichtingsconcept in de straat, werd gisteravond in bijzijn van de bewoners van de Marsstraat verricht door Wethouder Jannie Visscher. Stadsbeheer beheerd het Openbare Verlichtingsnet. Wethouder Jannie Visscher is dan ook van mening dat waar je bent je een bijdrage kunt leveren aan het klimaat. Planologisch worden, behalve Meerstad, de kwetsbare landschappen rondom de stad niet meer belast. De stad wordt steeds meer een compacte stad en betekent dat leefbaarheid, groenvoorzieningen, flora en fauna en ecologie, water en lucht doelstellingen op zich zijn.

Korte uitleg over het initiatief

Harry van de Wal houdt zich binnen de gemeente bezig met het openbaar verlichtingsnet.  Drie noordelijke plaatsen, Groningen, Assen en Heerenveen,  houden zich al jaren bezig met de vraag op welke wijze een bijdrage geleverd kan worden om het openbaar verlichtingsnet duurzamer te krijgen.

wal_van_der_harry_-_lightchallengeOp initiatief van de gemeente Groningen is een speciale dimmer ontworden die door Philips in productie is genomen. Deze dimmer wordt  inmiddels ruim toegepast binnen de gemeente. Duurzaamheid, comfort en veiligheid moesten aan het nieuwe concept voldoen.

De dimmers kent 5 standen en stelt zich binnen drie dagen in op zijn omgeving. De lichtsterkte wordt gedurende de nacht traploos in percentage na beneden gebracht . Op dit moment zijn 31000 verlichtingsbronnen met deze dimmer uitgevoerd en levert een besparing van 41% (1 miljoen Kwh) per jaar aan energieverbruik op en in euro 200.000,00. Ten opzichte van het stadsverbruik 7 KwH is dit een besparing van maar liefst 14%. Ondanks de weerstand die er in eerste instantie tegen was zijn er geen klachten over de verlichting nu het al zo breed is toegepast. Een fantastisch resultaat waarin een bijdrage in het milieu geleverd wordt en tevens een financieel voordeel oplevert. Omdat de verlichting langer meegaat wordt er ook geld verdiend in de exploitatie .

Introductie van het studententeam

Vier teams hebben zich ingeschreven voor deze innovatie ontwerp prijs. Uit Groningen zijn dit de studenten Hans Veenstra, Gert van Mourik, Thijs Meijssen, kooy_van_der_peter_-_stadsbeheer_Sebastiaan Meijer, Jelle Lansink en Roland Dijkhuizen. Zij vormen samen het Team Lux. Zij zteam_lux_light_challengeullen een ontwerp voor de Marsstraat binnen Paddepoel ontwikkelen. Bijgestaan door diverse adviseringstrajecten en met behulp van de bewoners  werken aan een innovatief ontwerp en hopelijk zal winnen want er gaat immers Niets boven Groningen. De studenten hebben een studierichting Natuurkunde, Internationale betrekkingen, Geneeskunde, Bedrijfskunde, Scheikundige Technologie, Werktuigbouwkunde en Bouwkunde – Architectuur.

Wij wensen het Team Lux veel succes en blijven het traject volgen.

Alles over Light Challenge: klik hier

 

 

Wijkwebsite Paddepoel Groningen

Voor en door bewoners

Overzicht verkeershinder

******************************

 CO-CREATIE IN PADDEPOEL 

        LOGO COCREATIE JPG

 

Denk en werk actief mee aan hoe uw wijk Paddepoel eruit gaat zien!!

 U heeft vast al gelezen of gehoord dat er begonnen is met een uniek proces van werken aan de toekomst van de wijk. Bewoners en organisaties doen dit samen. Dit noemen we ook wel co-creatie.

 

Bepaal mee hoe een plezierig, leefbaar en mooi Paddepoel eruit ziet. Er is enig voorwerk gedaan, maar …. We hebben uw inzet nodig om verder te kunnen. We willen hierin samen met u op reis.

 

Wat kunt u doen?

  • We hebben u nodig voor het meedenken,
  • Uw wensen mee te nemen,
  • Te horen wat u fijn vindt aan de wijk zodat we dat kunnen behouden…
  • Mee te doen in de werkgroepen
Grijp deze kans en ...
Laat Paddepoel groeien en bloeien.

Meld u aan via het e-mail adres van de wijkraad secretariaat@wijkraadpaddepoel.nl of via het secretariaat van de wijkraad 050-5799927

Deel deze pagina

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn