noorderstation

 

 

 

 

Station Groningen Noord of het Noorderstation, zoals Stadjers het station noemen, is een spoorwegstation in het noorden van de stad  Groningen, nabij de wijken Selwerd, Paddepoel en de Tuinwijk. Onder het station is een horecagelegenheid (café Het Noorderstation) gevestigd.

Geschiedenis

In 1884 werd de spoorlijn Groningen-Delfzijl geopend. Langs het gedeelte van dat traject dat door de stad Groningen loopt, werd een halte aangelegd bij Kostverloren (inmiddels opgeheven), en verderop Groningen Halte SS, het latere Station Groningen Noord.

noorderstation_01In 1893 kwam ook de spoorlijn tussen Sauwerd en Roodeschool gereed; vanaf toen werd het station ook door de trein Groningen – Roodeschool aangedaan. Tegenwoordig worden deze lijnen geëxploiteeerd door Arriva.

Om de noordelijke stadswijken (aan de noordwestkant van de spoorlijn) beter bereikbaar te maken vanuit de binnenstad en de oudere stadswijken (aan de andere kant van het spoor) werd vanaf 1971 het spoor vanaf de Frieschestraatweg verhoogd, zodat ander verkeer er onderdoor kon. Ook het oude Noorderstation met de karakteristieke ijzeren loopbrug werd afgebroken; in 1974 was het nieuwe, verhoogde station gereed. Het station ligt sindsdien boven de Noorderstationsstraat, die vanaf toen verbonden was met de Kastanjelaan. De karakteristieke afsluiting van de Noorderstationsstraat, vergelijkbaar met stationstraten in de provincie is sindsdien verloren gegaan.


Noorderstation_1920_W._WijbengaVernieuwingen

In 2006 is begonnen met een vernieuwing van station Groningen Noord onder de naam Selwerd Spoort. Eind 2006 is een deel van het perron vernieuwd en een aantal centimeters verhoogd in verband met de inzet van de Spurt-treinstellen op bovengenoemde trajecten. In 2007 zijn nieuwe trappen gebouwd aan de buitenkant van het station, in de oude trappenhuizen komen ateliers.

(bron: wikipedia)

 

Wijkwebsite Paddepoel Groningen

Voor en door bewoners

 ******************************

Overzicht verkeershinder

******************************

 CO-CREATIE IN PADDEPOEL 
 
        Logo CCreatie wit
Het is lang geleden dat we in Paddepoel live echte lekker gevulde open Co-Creatiebijeenkomsten hielden. Dit had te maken met van alles en nog wat. Dus hoera dat er nu weer vaart in zit.
Co-Creatie gaat voorlopig oor met het organiseren van wijkbijeenkomsten op de maandagavonden. U kunt dan medebewoners treffen om met elkaar in informele sfeer te praten over alles wat de wijk aangaat. Eén van de thema's die worden opgepakt, is het probleem rond de groeiende armoede.
Wel iets om over te praten.
Noteert u in de agenda: Maandagavonden vanf 19.30 in het Wijkpaleis
En zie verder de agenda van het WijkPaleis. Daar vindt u ook de thema’s.
U kunt zelf ook een thema inbrengen.
Grote thema’s graag van tevoren, kleine thema’s ter plekke.
 
Denk en werk actief mee aan hoe uw wijk Paddepoel eruit gaat zien!!

 Wat kunt u doen?

  • We hebben u nodig voor het meedenken,
  • Uw wensen mee te nemen,
  • Te horen wat u fijn vindt aan de wijk zodat we dat kunnen behouden…
  • Mee te doen in de werkgroepen
Grijp deze kans en ...
Laat Paddepoel groeien en bloeien.

Meld u aan via het e-mail adres van de wijkraad secretariaat@wijkraadpaddepoel.nl 

Deel deze pagina

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn