Wijkvernieuwing

alt
Kwint architecten maakt in opdracht van de gemeente een ontwerp voor een nieuw buurtcentrum in het Bessemoerpark. De keuze voor Kwint is in samenspraak met toekomstige gebruikers gemaakt. Het voorlopig ontwerp was te zien op de inloopavond van 30 januari 2013 in het buurtcentrum Tuinwijk.

Het nieuwe buurtcentrum is onderdeel van de vernieuwing van het Bessemoerpark en moet straks dè ontmoetingsplek zijn voor bewoners van Paddepoel Zuidoost en Tuinwijk.

Kwint ontwerpt een gebouw dat goed door de bewoners te gebruiken is en aansluit bij het nieuwe park.

De gebruikers van het nieuwe buurtgebouw, Stiel, het bestuur van de Stichting Sonde 2000/Tuinwijk, SKSG en de MJD, hebben met Kwint meegedacht en geadviseerd over het ontwerp.

Het nieuwe buurtcentrum

Het gebouw krijgt een eenvoudige, langwerpige vorm en komt dwars in het park te staan. De ingang ligt langs het voetpad dat door het park beide buurten met elkaar verbindt.

Door twee van de vier hoeken af te ronden krijgt het gebouw een bijzonder karakter. De lange zijgevels lopen vloeiend over in de voor- en achtergevel. Door deze vorm past het gebouw goed in het park. Om het hele gebouw heen zijn activiteiten mogelijk. Het gebouw is te gast in het park, daarom loopt de bestrating geleidelijk over in het park.

Bij de ingang heeft het gebouw een uitstekende hoek. Hier liggen de ingang, de keuken en het kantoor van de beheerder zichtbaar aan het pad. Aan de zuidkant van het gebouw komt een veranda die vanuit alle zalen te bereiken is.

Het gebouw heeft drie zalen. Twee aan de uiteinden (Dierenriemzaal en Bessemoerzaal) en één tussenin (Parkzaal). Die zalen liggen aan een tussenruimte (De Wilg) met de keuken, bergingen en toiletten. De Parkzaal heeft een schuifwand naar de tussenruimte De Wilg. Die kunnen samen gebruikt worden met de bar en de keuken. Daarmee is er ruimte voor grotere evenementen, zoals een nieuwjaarsreceptie.

De buitengevels worden uitgevoerd in verzinkt stalen, verticale stroken die als ‘schubben’ om het gebouw zijn getrokken. Hiermee ontstaat een eigenwijs gebouw middenin het park dat onderdak kan bieden aan tal van activiteiten. De verwachting is dat beide buurten hiermee over een breed inzetbaar gebouw beschikken.

Duurzaamheid

Het gebouw voldoet aan de gemeentelijke eisen op het gebied van duurzaamheid. Er is vooral gekeken naar het energieverbruik. Het gebouw is daarom goed geïsoleerd en heeft vloerverwarming.

Door het dikke isolatiepakket moet het gebouw zelf worden opgetrokken uit licht materiaal.

De keerzijde daarvan is dat de constructie minder geschikt is voor de toepassing van een groen dak. De gemeente kijkt nog of er zonnecollectoren kunnen worden gebruikt. Daarvoor moeten we wel op zoek naar aanvullend budget.

Stand van zaken en planning

Het ontwerp is onlangs aan de Welstandscommissie gepresenteerd. Die moet het ontwerp goedkeuren. Welstand had waardering voor het resultaat en de manier waarop het ontwerp tot stand is gekomen, maar wil eerst een verdere uitwerking zien van het plan. Kwint architecten maakt nu meer gedetailleerde tekeningen voor de Welstandscommissie en voor het indienen van de bouwaanvraag.

Wij verwachten dat de bouwaanvraag eind maart 2013 kan worden ingediend.

Als de bouwvergunning is verleend worden de bestekstekeningen gemaakt en wordt een aannemer gekozen via een aanbestedingsprocedure.

Als alles goed verloopt kan de bouw starten in oktober 2013. Het gebouw zal op zijn vroegst in mei 2014 klaar kan zijn. Daarna moet nog ingericht en ingehuisd worden.

Hierboven schetsen we een probleemloos en voortvarend scenario We moeten er echter op bedacht zijn dat zich tijdens het project zomaar zaken kunnen aandienen die een negatieve invloed hebben op de voortgang. Denk alleen maar aan een langere bouwaanvraagprocedure dan dat we voorzien. Of de aannemers komen met aanbiedingen die niet passen binnen ons budget. In het laatste geval zullen we moeten bezuinigen en misschien wel het ontwerp moeten aanpassen. En dat kost uiteraard extra tijd.

Het oude buurtcentrum zal worden gesloopt als het nieuwe pand in gebruik is genomen. De gemeente zal daarna het gedeelte van het park rondom het buurtcentrum verder inrichten. 

Ontwerp wijkgebouw bessemoerpark Kwint januari:

altaltalt

Fasering:

alt

Wijkwebsite Paddepoel Groningen

Voor en door bewoners

       CO-CREATIE IN PADDEPOEL 

        LOGO COCREATIE JPG

 

Denk en werk actief mee aan hoe uw wijk Paddepoel eruit gaat zien!!

 U heeft vast al gelezen of gehoord dat er begonnen is met een uniek proces van werken aan de toekomst van de wijk. Bewoners en organisaties doen dit samen. Dit noemen we ook wel co-creatie.

 

Bepaal mee hoe een plezierig, leefbaar en mooi Paddepoel eruit ziet. Er is enig voorwerk gedaan, maar …. We hebben uw inzet nodig om verder te kunnen. We willen hierin samen met u op reis.

 

Wat kunt u doen?

  • We hebben u nodig voor het meedenken,
  • Uw wensen mee te nemen,
  • Te horen wat u fijn vindt aan de wijk zodat we dat kunnen behouden…
  • Mee te doen in de werkgroepen
Grijp deze kans en ...
Laat Paddepoel groeien en bloeien.

Meld u aan via het e-mail adres van de wijkraad secretariaat@wijkraadpaddepoel.nl of via het secretariaat van de wijkraad 050-5799927

Deel deze pagina

Submit to DeliciousSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn